Loading...

Συνεντεύξεις

Ουραγός η Ελλάδα στη χρήση internet…
Βήματα τεχνολογικής ανάπτυξης από το Δήμο Πατρέων

Συνέντευξη του Νίκου Τζανάκου,
Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

Μάιος 2006

‘Σημερινή’: Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat το 73% των πολιτικών στη χώρα μας δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το internet και θεωρούμαστε ως οι πλέον αναλφάβητοι σε ολόκληρη την Ε.Ε. Πως σχολιάζετε αυτήν την πραγματικότητα;
Νίκος Τζανάκος: Τα στοιχεία της Eurostat είναι, πραγματικά, απογοητευτικά, εάν σκεφτεί κανείς ότι οι πιο αναπτυσσόμενες πόλεις είναι αυτές που έχουν άμεση επαφή με την τεχνολογία της πληροφορικής. Όμως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας δε διέθετε την ανάλογη τεχνογνωσία εξαρχής, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

‘Σ’ : Δεδομένου ότι στην Πάτρα υπάρχουν σχολές Πληροφορικής σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θεωρείτε ότι η περιοχή μας, σε ό,τι αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη, έχει πρόβλημα;
Ν.Τ. : Εκτιμώ ότι, ως πόλη, πληρούμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που μπορούν να οδηγήσουν την περιοχή σε μια περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη, ξεκινώντας από το διαδίκτυο και προχωρώντας σε άλλους τομείς. Εξάλλου, ο Ο.Τ.Ε. αναφορικά με το internet, βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, οι Πατρινοί πρέπει να πάρουν τα παραπάνω μηνύματα και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίδονται, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη εκπαίδευση.

‘Σ’ : Ο Δήμος Πατρέων κατά πόσο βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση;
Ν.Τ. : Ο Δήμος, καταρχάς, έχει αναλάβει ένα τεράστιο πρόγραμμα, το μητροπολιτικό ευρυζωνικό δίκτυο, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την περιοχή. Ενώ, παράλληλα, προωθεί μια σειρά από διαδικασίες, μέσω internet, με τα αντίστοιχα σεμινάρια. Μάλιστα, αναμένεται να γίνουν κι άλλες παρόμοιες δράσεις, με στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση της αχαϊκής πρωτεύουσας.

‘Σ’ : Πώς εξηγείται το έντονο ενδιαφέρον για το κινητό τηλέφωνο, ακόμη και πολλαπλών χρήσεων, και το μειωμένο για τη χρήση του διαδικτύου; Ν.Τ.: Είναι παράδοξο αυτό που υφίσταται… Δηλαδή, να είμαστε άψογοι χρήστες κινητού τηλεφώνου και ταυτόχρονα να κρατάμε παγερή στάση απέναντι στο internet. Είναι αδιανόητο να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το ‘κινητό’ και να μη γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για το διαδίκτυο, που έχει κατακτήσει τα πάντα. Οι συμπολίτες μου θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το μέλλον μας εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα, προκειμένου να γίνουν χρήστες internet σύντομα.

 

‘Σημαδεύει’ την παγκόσμια αναγνώριση

Συνέντευξη του Νίκου Τζανάκου,
Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

Ιούνιος 2006

Εύλογο κρίνει ο Νίκος Τζανάκος το ότι οι πολίτες απαιτούν από τη δημοτική Αρχή όλο και περισσότερα, αλλά βεβαιώνει ότι στο τέλος της τετραετίας ο απολογισμός θα είναι θετικότατος. Επίσης, αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη υποδομών στην Πολιτιστική και στοχεύει με αισιοδοξία σε μία υψηλότατη θέση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Παιδικών Αγώνων.

‘Σημερινή’ : Σε δώδεκα μήνες λήγει η θητεία της δημοτικής Αρχής, της οποίας είστε ένα από τα βασικά στελέχη. Έχετε την αίσθηση ότι ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των πολιτών που την ψήφισαν, αλλά και όλων των Πατρινών;
Νίκος Τζανάκος : Η Πάτρα είναι μια ραγδαία εξελισσόμενη πόλη, με φύσει και θέση μητροπολιτικό ρόλο, σε τομείς που δεν είχαν, δυστυχώς, φανταστεί οι παλαιότεροι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα παραμείνει βιομηχανική πόλη στο διηνεκές. Η παράταξή μας, για πολλά χρόνια υπό τον Ανδρέα Καράβολα, κατασκεύασε πλήθος υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ΧΥΤΑ, βιολογικός καθαρισμός κλπ.) κι έχει θέσει τις βάσεις για νέες. Στόχος μας είναι η πόλη να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Το σημερινό, όμως, μοντέλο διοίκησης, έχει ήδη απαξιωθεί από το ίδιο το κράτος, αφού εξακολουθεί να λειτουργεί αθηνοκεντρικά. Η δημοτική μας Αρχή αντιπαλεύει αυτές τις συνθήκες και πετυχαίνει το καλύτερο δυνατό, με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει. Είναι θετικό το ότι οι πολίτες απαιτούν από μας όλο και περισσότερα. Είναι η σωστή αντίδραση της κοινωνίας και έτσι πρέπει να είναι πάντα. Σε κάθε περίπτωση, το ισοζύγιο στο τέλος της τετραετίας, και μετά την ολοκλήρωση των έργων – της πολιτικής μας, θα είναι θετικότατο.

‘Σ’ : Η παράταξη σας περνά σε νέα φάση, καθώς, για πρώτη φορά ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια, δε θα έχει ως επικεφαλή της τον Ανδρέα Καράβολα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Θα σας ενδιέφερε να παίξετε πρωταγωνιστικό ρόλο, διεκδικώντας το αξίωμα του Δημάρχου;
Ν.Τ. : Πράγματι, τα τελευταία 20 χρόνια, με επικεφαλής τον Ανδρέα Καράβολα, η παράταξη έδωσε το στίγμα της, αναγνωρίστηκε η πολιτική της, έδρασε θετικά για την πόλη και αυτό της το αναγνωρίζουν οι συμπολίτες μας με τη ‘διαρκή’ ψήφο τους. Πιστεύω πως, μετά από 25 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, έχω δώσει το στίγμα μου. Έχοντας πια τη γνώση κα τη δυνατότητα, θα μπορούσα να ανταποκριθώ σε μία τέτοιε πρόκληση, είτε αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο είτε από όποιο άλλο πόστο, με την ίδια δυναμική. Όμως, η συγκεκριμένη συζήτηση είναι άκαιρη. Όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες, τα ξαναλέμε.

‘Σ’ : Η τελευταία χρονιά της θητείας Καράβολα συμπίπτει με τη διοργάνωση της Πολιτιστικής. Υπό διαφορετικές συνθήκες, ίσως αυτό να αποτελούσε ένα "συν". Τώρα, όμως, και όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μήπως καταλήξει μπούμερανγκ σε βάρος σας;
Ν.Τ. : Η παράταξή μας έδωσε τη μάχη και πέτυχε να ορισθεί η Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια διοργάνωση που την άξιζε, που θα κάνει την πόλη και την περιοχή ακόμα πιο γνωστές στην Ευρώπη, ένα στοίχημα για όλους μας, μια μεγάλη ευκαιρία ν’ αλλάξουμε την όψη της πόλης και, γιατί όχι, να γίνουμε όλοι πιο Ευρωπαίοι. Αυτά είναι τα "συν". Τα "μείον" δεν ανήκουν σ’ εμάς, αλλά στην κυβέρνηση, η οποία έδωσε ψίχουλα, όσον αφορά τις υποδομές που θα μείνουν παρακαταθήκη για το μέλλον της Πάτρας. Τα λίγα που έδωσε δεν πρόκειται να τα έχουμε, βέβαια (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), το 2006 και θα αρκεστούμε να τα περιμένουμε για τα επόμενα χρόνια… Αρνητικό είναι και το ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκόψει το θεσμό από το Δήμο και να αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη, νομοθετώντας τον οργανισμό "Πάτρα 2006" και τοποθετώντας τόσο δικό της κομματικό Διευθύνοντα Σύμβουλο όσο και δική της πλειοψηφία στα όργανα. Τα "όργανα", λοιπόν, που ακούγονται τελευταία, αφορούν την κυβέρνηση.

‘Σ’ : Δραστηριοποιείστε καιρό στο χώρο των Παιδικών Αγώνων. Είστε, μάλιστα, και μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τους. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, σε επίπεδο διοργανώσεων (και σε ό,τι αφορά την Πάτρα) και ποιες οι φιλοδοξίες σας σε διοικητικό επίπεδο;
Ν.Τ.: Όταν, πριν από επτά χρόνια, περίπου, εισηγήθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συμμετοχή της Πάτρας στους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες, ουδείς μπορούσε να φανταστεί την τεράστια απήχηση που θα είχε αυτή η διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το πολυπολιτισμικό – παγκόσμιο γεγονός, που στέλνει μηνύματα ειρήνης, φιλίας, ευγενούς άμιλλας, αναγνώριση στο δικαίωμα της διαφορετικότητας των ανθρώπων, αλλά και των πολιτισμών, πλησιάζουν τις εκατό (!) και από τις πέντε ηπείρους. Η Πάτρα ευτύχησε να πραγματοποιήσει τους αγώνες νωρίς κι έτσι αποτελεί ένα από τα λίγα μέλη της διοίκησης της Οργάνωσης με σημαντικά προτερήματα και δικαιώματα. Αναμφισβήτητα, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη η εκλογή μου σε ένα τόσο ισχυρό, παγκόσμιας αναγνώρισης και εμβέλειας διοικητικό συμβούλιο και μάλιστα στην πρώτη θέση μεταξύ 28 χωρών. Δεν ήρθε ως αποτέλεσμα μόνο της προσωπικής μου δράσης, αλλά και της επιτυχίας που είχαν οι αγώνες στην Πάτρα το 2003, καθώς και της συνεχούς και με μεγάλη επιτυχία παρουσίας των ομάδων μας στο εξωτερικό. Η αποδοχή που υπάρχει, από μέρους της επιτροπής, στο πρόσωπό μου αλλά και στο πιστεύω μου, στις ευγενείς και καθαρά ανιδιοτελείς προσπάθειες του παγκόσμιου αυτού φόρουμ, ενισχύουν τη θέλησή μου να προσφέρω στην οργάνωση από ακόμα πιο υψηλή θέση.

 
© Copyright 2013 - 2021 Nικόλαος Τζανάκος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων