Loading...

Θαλάσσιο Μέτωπο της Πάτρας

                 Γνώμες καρδιές, όσοι Έλληνες,

                   Ό,τι είστε, μην ξεχνάτε

                   Δεν είστε, μην ξεχνάτε

                   Δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι

 

                    Χρωστάτε σ΄ όσους ήρθαν,

                    πέρασαν θα΄ρθούνε,

                    θα περάσουν κριτές θα μας δικάσουν

                     οι αγέννητοι, οι νεκροί.


                      (Ασάλευτη Ζωή –Πατρίδες)

                               Κωστής Παλαμάς

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

 

Επειδή (σύντομο ιστορικό),

1.  Η πόλη της Πάτρας, εδώ και τέσσερες δεκαετίες, διεκδικεί το θαλάσσιο μέτωπο της. Είναι γνωστό ότι οι παλιές λιμενικές εγκαταστάσεις εκτείνονται ακριβώς μπροστά στο ιστορικό της κέντρο, αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα τους.

Να σημειωθεί δε, ότι παράλληλα με την περίφραξη του λιμανιού και σε όλο του το μήκος, οδεύει η υπέργεια σιδηροδρομική γραμμή.

2. Επειδή τα λιμάνια μεταφέρονται, ενώ οι πόλεις όχι, η πόλη μας συναίνεσε στην χωροθέτηση καινούργιου λιμανιού στην Νότια είσοδο της, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και πρόταση επέκτασης του υπάρχοντος λιμανιού.

3. Για την συναίνεση αυτή, υπήρξε σαφής πολιτική δέσμευση, απόδοσης στον Δήμο, ως κοινόχρηστου χώρου, ολόκληρης της υπόλοιπης, πλην των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων, παραλιακής ζώνης περιλαμβανομένου του παλιού λιμανιού.

4. Το καινούριο λιμάνι, κόστους άνω των 200 εκατομμυρίων, κατασκευάσθηκε και ήδη λειτουργεί.

5. Δεκάδες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, διαφορετικής σύνθεσης, ομόφωνα τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια, απαιτούν την απόδοση του εν λόγω παραλιακού μετώπου.

6. Αναφέρουμε  αναλυτικότερα τις ενέργειες και δεσμεύσεις της τελευταίας τετραετίας:

Α). Υπόσχεση του τότε Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου το 2009.

Β). Σε εφαρμογή αυτής της υπόσχεσης, τον Οκτώβριο του 2010, υπογράφεται στο Δημαρχείο Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου- ΟΛΠΑ ΑΕ, με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ.Θ. Πάγκαλου, σε επίσημη τελετή, με παρουσία όλων των Τοπικών Αρχών. Το Πρωτόκολλο συνεργασίας, είναι Κυβερνητικό έγγραφο, συντάχθηκε από το νομικό γραφείο του κ. Πάγκαλου σε εφαρμογή εντολής του κ. Πρωθυπουργού. Στο Πρωτόκολλο αυτό οριοθετείται με χάρτες και λεπτομερή περιγραφή, η προς παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων παραλιακή ζώνη, η οποία εκτείνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου.Η μόνη μνεία- αίρεση, είναι, οι δύο βόρειες λιμενολεκάνες του παλιού λιμανιού, να παραμείνουν στην χρήση του ΟΛΠΑ και να αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του νέου λιμανιού.Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Πρωτοκόλλου, ήταν δίμηνο, δηλαδή μέχρι 31/12/2010.

Γ). Μετά την απαράδεκτη καθυστέρηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων, το Δημοτικό Συμβούλιο, επισκέπτεται τον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος δίνει επί τόπου προφορικές και γραπτές εντολές υλοποίησης του Πρωτοκόλλου και λίγες μέρες μετά υπογράφεται η Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης. Στην Σύμβαση αυτή περιλαμβάνονται αυτούσια όσα προέβλεπε το Πρωτόκολλο συνεργασίας και βρίσκεται σε απόλυτη ισχύ. Από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα ο Δήμος Πατρέων  είναι ο χρήστης του χώρου. Να σημειωθεί, ότι ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε την εντός δύο μηνών πραγματοποίηση της οριστικής παραχώρησης! Για τον λόγο αυτόν έστειλε και γραπτή εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ, για την εξαίρεση αυτής της ζώνης από οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση της.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους προτείνουμε:

1. Να εξαιρεθεί η ζώνη του παραλιακού μετώπου της πόλης της Πάτρας, που εκτείνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου, από τις ρυθμίσεις του παρόντος Νομοσχεδίου.

2.Η ζώνη αυτή, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην Σύμβαση Προσωρινής παραχώρησης και με τους περιορισμούς που αναφέρονται σε αυτήν, να παραχωρηθεί οριστικά για χρήση και αξιοποίηση από τον Δήμο Πατρέων, σύμφωνα με αποφάσεις που έλαβε και θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, προς όφελος των δημοτών του και της πόλης.

 
© Copyright 2013 - 2021 Nικόλαος Τζανάκος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων