Loading...
Δευτέρα 31 Μάρ 2014

ΟΛΠΑ και Πειραϊκή-Πατραϊκή: Ναι στην ανάπτυξη, Όχι στην υποκρισία

Η μάντρα που το μετατρέπει σε φρούριο και τα 65 στρέμματα κοινόχρηστου χώρου
Του Νίκου Τζανάκου
Πάτρα 26/3/2014
Θεωρούμε αυτονόητο πως η σωστή και υγιής ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την πόλη μας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της κρίσης. Αντίστοιχα, όμως, θεωρούμε υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη να αντιδρά σε κάθε υποκριτική και παραπλανητική προσπάθεια, μιας δήθεν ανάπτυξης.
Διαβάζοντας το τεύχος της Ανώνυμης Εταιρείας ΟΛΠΑ, με τον βαρύγδουπο τίτλο  «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης πρώην εργοστασίου Πειραϊκής Πατραϊκής Κρύα Ιτεών» αρχικά θεωρήσαμε πως αναφερόταν σε ό,τι ακριβώς καταγράφει ο τίτλος.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εισαγωγή. Γράφει ο ΟΛΠΑ:
«Κύριος σκοπός του προτεινόμενου σχεδίου είναι η αναπτυξιακή παρέμβαση, σε συνοικία της πόλης, που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του φυσικού, αστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Το σχέδιο έχει στόχο… το άνοιγμα της περιοχής στις λειτουργίες της γειτονιάς και της πόλης και τη σύνδεσή της με το παραλιακό της μέτωπο, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών, με την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών… τη συμβολή του στην αειφόρο ανάπτυξη του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος της γειτονιάς…».
Ήμασταν έτοιμοι να ενθουσιαστούμε και να συγχαρούμε τον ΟΛΠΑ, όταν ανακαλύψαμε πως στις επιλεγμένες δράσεις δεν συμπεριλαμβάνονται «η δημιουργία και εξασφάλιση υψηλής ποιότητας δημοσίων χώρων». Η έκπληξη μεγάλωσε σε επόμενες σελίδες, όπου αποκαλύπτεται, πως όλα τούτα τα βαρύγδουπα θα επιτευχθούν, με την ανακαίνιση τριών (3) και μόνο κτιρίων, μέσα στην τεράστια έκταση των 192 στρεμμάτων!!!! 
Το θέμα, έπειτα από αίτημά μας, θα συζητηθεί επιτέλους στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί θα αποκαλυφθεί η όλη αλήθεια.
Τι σημαίνει αυτό;
1. Όπως είναι γνωστό, κάθε ιδιοκτήτης και της πιο μικρής έκτασης είναι υποχρεωμένος να δίνει εισφορά σε γη, για κοινόχρηστη χρήση. Αυτό ισχύει και για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, όπως είναι και ο ΟΛΠΑ. Πριν από λίγα χρόνια, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε. κ. Σωτήρης Μαμάσης, είχε παρουσιάσει σχέδιο, με το οποίο η εταιρεία παραχωρούσε, από τα 192 στρέμματα της ιδιοκτησίας της, σε κοινή χρήση (πλατείες π.χ.), τα 65 στρέμματα, προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή. Ισχύει αυτή η δέσμευση; Ή μήπως η Α.Ε. έχει ήδη προχωρήσει και έχει κατοχυρώσει, κρυφά από την πόλη, τη δυνατότητα να μην παραχωρηθεί τίποτα στη γειτονιά, στην περιοχή, στους κατοίκους, αλλά να θεωρηθούν κοινόχρηστοι χώροι οι εσωτερικοί δρόμοι της ιδιοκτησίας της;
2. Η μάντρα που υψώνεται, σαν ένα αδιαπέραστο τοίχος και εγκλωβίζει τους κατοίκους και την ποιότητα ζωής τους, σε επίπεδα φυλακής, θα γκρεμιστεί και θα ανοίξει η περιοχή, ώστε να ανασάνει η γειτονιά, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία στο εισηγητικό της, ή πρόκειται για παραπλανητική αναφορά;
Η όποια ανάπτυξη σχεδιάζεται πρέπει να συνοδεύεται από την περιγραφόμενη παραπάνω αναβάθμιση της περιοχής και είναι θέμα που αφορά άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. 
Αυτά προς το παρόν,  ελπίζοντας πως κάνουμε λάθος στις υποψίες μας, για υποκρισία και παραπλάνηση.
Θα περιμένουμε!!!
 
© Copyright 2013 - 2019 Nικόλαος Τζανάκος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων